Followers

Tuesday, February 15, 2011

MUFFIN COKLAT



Fresh from oven...ari ni baru ada kerajinan nk bakar muffin..bahan-bahan da lama beli tapi 'M' terlebih..resepi cilok dari rumah Hana..Hana amek dari Yani..orang yang dok kat jepun lagi rajin masak...anak-anak suka pulak makan muffin ni..dapat 10 ketul je..memang terasa kecoklatannye..tu yang buat anak-anak suka makan...lepas ni kena buat lagi la..Akak tambah coklat cip dlm tu..tapi Ikram tak suka pulak...tak suka tapi 2 ketul jugak dia makan...Hana..akak CNP resepi kat sini ye..TQ Hana & Yani

Bahan-bahan

  • 200g coklat masakan
  • 70g mentega
  • 2 biji telur
  • 50g gula halus
  • 60g tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder

Cara-cara

  1. Antara bahan-bahan yang diperlukan
  2. Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
  3. Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
  4. Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
  5. Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
  6. Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
  7. Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.
  8. Selepas masak tu, mungkin muffin ni lembik sikit( sebab hanya sedikit tepung yg digunakan) tapi bila dah sejuk dia akan keras dengan sendiri. Jadi kalau lepas 20 minit tu, masih lembik tak payah bakar semula.